Постинг
02.03.2012 20:16 -
Хляб - Да или Не ?
Автор: georgibojev
Категория: Рецепти
Прочетен: 1627 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 30.04.2012 17:53
Прочетен: 1627 Коментари: 1 Гласове:
2
Последна промяна: 30.04.2012 17:53
В последно време по отношение консумацията на хляб съществуват две увлечения - прекомерната му употреба или абсолютния отказ от него.
Кое е правилното ?
Хляба е тестено изделие, изработено от пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено брашно. Векове наред хляба е бил основен източник на сила и енергия за човека. И днес той е главна храна на част от населението на планетата (Европа, Близкия Изток, Америка, Индия).
Трудно е да си представим българската трапеза без традиционния пшеничен или ръжен хляб. Това не е случайно. Хлябът от пшеничено или ръжено брашно доставя на организма значителни количества въглехидрати, част от необходимите растителни белтъчини, витамини, минерални соли, мазнини и различни количества целулоза.
Пълнозърнестият хляб.
Приготвения от пшеничено или ръжено, смляно с триците, брашно със своето съдържание на растителни белтъчини, незамини аминокисилини, витамини от група B и минерални соли (калции, желязо, манган, фосфор, магнезии и др.) има голяма хранителна стойност. В този хляб има и значително количество целулоза. Тя прави хляба по-трудно смилаем, но подпомага движенията на червата при освобождаването им от непотребните хранителни отпадъци.
Непълнозърнестият хляб.
Приготвен от финно смляно с малко трици брашно е беден на витамини, минерални соли и целулоза, но е лесно смилаем и се усвоява напълно от организма.
Той е и по-калоричен, понеже съдържа повече въглехидрати.
Изводът. - За здрави хора се препоръчва консумацията на пълнозърнест хляб, защото е по-богат на полезни вещества и е по-малко калоричен.
Какви количества хляб е необходимо?
Това зависи от характера на трудовата дейност и от нуждата на организма от енергия.
Човек на средна възраст се нуждае от 200-300 гр. хляб дневно за мъжете и с 1/3 по-малко хляб за жените.
За да запазят стройна фигура или намалеят своето телесно тегло, някои жени не употребяват хляб, а това е вредно. Без хляб храненто е непълноценно.
Изводът. - Хляб трябва да се консумира винаги и от всеки, но в границите на необходимото количество.
Топъл или студен хляб?
Топлият хляб е по-вкусен от студения (престоял няколко часа след изпичането).
Но престоялият хляб е по-пръхкав и по-трошлив, по-лесно се раздробява, дъвче се по-дълго време, лесно се напоява със слюнка и стомашен сок. Затова е по лесно смилаем.
Топлият хляб е влажен и мек. При дъвкане той се втестява и поема бавно храносмилателните сокове, което го прави трудно смилаем. Задържа се по-дълго време в стомаха и полезните му съставки не се усвояват напълно.
Изводът. - Най-правилно е да се употребява добре изпечен и студен (престоял 15-20 часа) хляб.
Хлябът като диетичен продукт.
Хлябът е храна, не само за здравия, но и за болния човек. Като диетичен продукт, той се употребява съобразно заболяването.
Употребата на пълнозърнест и ръжен хляб се препоръчва при упорит запек, атеросклероза, затлъстяване, захарна болест, анемии, туберколоза и др.
Белия хляб се употребява (не пресен) при остър и хроничен гастрит, остри и хронични ентерити, хепатити, хроничен нефрит, фосфатни камъни в бъбреците, сърдечни заболявания.
Кое е правилното ?
Хляба е тестено изделие, изработено от пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено брашно. Векове наред хляба е бил основен източник на сила и енергия за човека. И днес той е главна храна на част от населението на планетата (Европа, Близкия Изток, Америка, Индия).
Трудно е да си представим българската трапеза без традиционния пшеничен или ръжен хляб. Това не е случайно. Хлябът от пшеничено или ръжено брашно доставя на организма значителни количества въглехидрати, част от необходимите растителни белтъчини, витамини, минерални соли, мазнини и различни количества целулоза.
Пълнозърнестият хляб.
Приготвения от пшеничено или ръжено, смляно с триците, брашно със своето съдържание на растителни белтъчини, незамини аминокисилини, витамини от група B и минерални соли (калции, желязо, манган, фосфор, магнезии и др.) има голяма хранителна стойност. В този хляб има и значително количество целулоза. Тя прави хляба по-трудно смилаем, но подпомага движенията на червата при освобождаването им от непотребните хранителни отпадъци.
Непълнозърнестият хляб.
Приготвен от финно смляно с малко трици брашно е беден на витамини, минерални соли и целулоза, но е лесно смилаем и се усвоява напълно от организма.
Той е и по-калоричен, понеже съдържа повече въглехидрати.
Изводът. - За здрави хора се препоръчва консумацията на пълнозърнест хляб, защото е по-богат на полезни вещества и е по-малко калоричен.
Какви количества хляб е необходимо?
Това зависи от характера на трудовата дейност и от нуждата на организма от енергия.
Човек на средна възраст се нуждае от 200-300 гр. хляб дневно за мъжете и с 1/3 по-малко хляб за жените.
За да запазят стройна фигура или намалеят своето телесно тегло, някои жени не употребяват хляб, а това е вредно. Без хляб храненто е непълноценно.
Изводът. - Хляб трябва да се консумира винаги и от всеки, но в границите на необходимото количество.
Топъл или студен хляб?
Топлият хляб е по-вкусен от студения (престоял няколко часа след изпичането).
Но престоялият хляб е по-пръхкав и по-трошлив, по-лесно се раздробява, дъвче се по-дълго време, лесно се напоява със слюнка и стомашен сок. Затова е по лесно смилаем.
Топлият хляб е влажен и мек. При дъвкане той се втестява и поема бавно храносмилателните сокове, което го прави трудно смилаем. Задържа се по-дълго време в стомаха и полезните му съставки не се усвояват напълно.
Изводът. - Най-правилно е да се употребява добре изпечен и студен (престоял 15-20 часа) хляб.
Хлябът като диетичен продукт.
Хлябът е храна, не само за здравия, но и за болния човек. Като диетичен продукт, той се употребява съобразно заболяването.
Употребата на пълнозърнест и ръжен хляб се препоръчва при упорит запек, атеросклероза, затлъстяване, захарна болест, анемии, туберколоза и др.
Белия хляб се употребява (не пресен) при остър и хроничен гастрит, остри и хронични ентерити, хепатити, хроничен нефрит, фосфатни камъни в бъбреците, сърдечни заболявания.
Бабини зъби-Демирбозан-убиецът на холест...
Български нужник в София
Чудо ли е, все още, неопознатото?
Български нужник в София
Чудо ли е, все още, неопознатото?