Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 20:16 - Хляб - Да или Не ?
Автор: georgibojev Категория: Рецепти   
Прочетен: 1627 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.04.2012 17:53


     В последно време по отношение консумацията на хляб съществуват две увлечения - прекомерната му употреба или абсолютния отказ от него.
     Кое е правилното ?
     Хляба е тестено изделие, изработено от пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено брашно. Векове наред хляба е бил основен източник на сила и енергия за човека. И днес той е главна храна на част от населението на планетата (Европа, Близкия Изток, Америка, Индия).
     Трудно е да си представим българската трапеза без традиционния пшеничен или ръжен хляб. Това не е случайно. Хлябът от пшеничено или ръжено брашно доставя на организма значителни количества въглехидрати, част от необходимите растителни белтъчини, витамини, минерални соли, мазнини и различни количества целулоза.
    Пълнозърнестият хляб.
    Приготвения от пшеничено или ръжено, смляно с триците, брашно със своето съдържание на растителни белтъчини, незамини аминокисилини, витамини от група B и минерални соли (калции, желязо, манган, фосфор, магнезии и др.) има голяма хранителна стойност. В този хляб има и значително количество целулоза. Тя прави хляба по-трудно смилаем, но подпомага движенията на червата при освобождаването им от непотребните хранителни отпадъци.
     Непълнозърнестият хляб.
     Приготвен от финно смляно с малко трици брашно е беден на витамини, минерални соли и целулоза, но е лесно смилаем и се усвоява напълно от организма.
     Той е и по-калоричен, понеже съдържа повече въглехидрати.
     Изводът. - За здрави хора се препоръчва консумацията на пълнозърнест хляб, защото е по-богат на полезни вещества и е по-малко калоричен.
     Какви количества хляб е необходимо?
    Това зависи от характера на трудовата дейност и от нуждата на организма от енергия.
     Човек на средна възраст се нуждае от 200-300 гр. хляб дневно за мъжете и с 1/3 по-малко хляб за жените.
     За да запазят стройна фигура или намалеят своето телесно тегло, някои жени не употребяват хляб, а това е вредно. Без хляб храненто е непълноценно.
     Изводът. - Хляб трябва да се консумира винаги и от всеки, но в границите на необходимото количество.
     Топъл или студен хляб?

     Топлият хляб е по-вкусен от студения (престоял няколко часа след изпичането).
     Но престоялият хляб е по-пръхкав и по-трошлив, по-лесно се раздробява, дъвче се по-дълго време, лесно се напоява със слюнка и стомашен сок. Затова е по лесно смилаем.
     Топлият хляб е влажен и мек. При дъвкане той се втестява и поема бавно храносмилателните сокове, което го прави трудно смилаем. Задържа се по-дълго време в стомаха и полезните му съставки не се усвояват напълно.
     Изводът. - Най-правилно е да се употребява добре изпечен и студен (престоял 15-20 часа) хляб.
     Хлябът като диетичен продукт.
     Хлябът е храна, не само за здравия, но и за болния човек. Като диетичен продукт, той се употребява съобразно заболяването.
     Употребата на пълнозърнест и ръжен хляб се препоръчва при упорит запек, атеросклероза, затлъстяване, захарна болест, анемии, туберколоза и др.
     Белия хляб се употребява (не пресен) при остър и хроничен гастрит, остри и хронични ентерити, хепатити, хроничен нефрит, фосфатни камъни в бъбреците, сърдечни заболявания.


Тагове:   диета,   хляб,   здраве,


Гласувай:
2



1. desozz - Един хляб= 3 щастливи яйчица
02.03.2012 20:36
Лупкайте яйца. Те са по полезни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgibojev
Категория: Политика
Прочетен: 208335
Постинги: 78
Коментари: 158
Гласове: 65
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031